Vallende bladeren, stijgende beurs?!

# 76

11 november 2022

Vallende bladeren, stijgende beurs?!

Dit hele jaar al zijn financiële markten in de ban van de snel gestegen rente als antwoord op hardnekkige inflatie, een toppende huizenmarkt en veranderende liquiditeit. In een poging om de naderende recessie in te prijzen dalen koersen van beursgenoteerde bedrijven wel, maar de winsten niet. Voor aandelen werd de afgelopen oktobermaand een welkome afwisseling. 

Het sentiment in de markt is niet best, maar met het vermogen om inflatie door te berekenen is weinig mis. Eindelijk lijken beleggers in te zien dat aandelen nog steeds de best mogelijke inflatie-beveiliging zijn, zelfs wanneer de wereld minder veilig aanvoelt. Ratio versus emotie, de altijd terugkerende tweestrijd bij beleggen.

Rente

Rente is de prijs van geld en allesbepalend. Centrale banken verhogen de prijs van geld met stappen van wel 0,75% per keer en zijn voorlopig nog niet klaar. De inflatie die bestreden moet worden lijkt te pieken maar is nog steeds veel te hoog. Al een paar keer dit jaar ging de markt ervan uit dat het snel klaar zou zijn met die renteverhogingen, maar werd daarin steeds op het verkeerde been gezet. Grootbanken zijn er inmiddels als de kippen bij om obligaties te tippen, de rente is immers weer positief. De conclusie dat obligaties weer koopwaardig zijn is echter niet alleen voorbarig maar ook misplaatst. Want wanneer een bank tegen haar beleggers zegt dat obligaties weer interessant zijn, zegt ze dat ook tegen haar klanten die inmiddels op 20% koersverlies staan omdat diezelfde bank de afgelopen jaren stug in obligaties is blijven zitten. Dat terwijl er voldoende alternatieven waren om de onvermijdelijke slachting in veilig geachte obligaties deels te voorkomen. Zo wordt advies geven wel heel erg makkelijk en duur betaald.

Crypto

Begin november zakken ook cryptovaluta door de hoeven na berichten dat er wederom een cryptobeurs op omvallen staat. De woorden ‘valuta’ en ‘beurs’ moeten in deze context eigenlijk tussen haakjes staan, want dit luchtkasteel heeft meer kenmerken van een casino dan van een fatsoenlijk werkende beurs waar in waardepapier gehandeld kan worden. Wel vervelend omdat het ook afstraalt op de financiële wereld, effectenbeurzen en het degelijk beleggen in bedrijven die wél waarde creëren. Dus voor de zoveelste keer: de waarde van crypto is ongeveer gelijk aan 0. Al in updates uit 2017, De Bitcoin-illusie en 2021, De crypto-illusie duidden we waarom dat zo is. Deze week kwam ook De Nederlandsche Bank tot dit inzicht; DNB vindt cryptovaluta nutteloos omdat ze niet geschikt zijn als betaalmiddel, spaarmiddel of rekeneenheid en zich dus niet kwalificeren als geld.

Beleggen

Uiteraard geen crypto en dus ook niet te veel obligaties in onze beleggingsportefeuilles. Wel een goed gespreid aandelenblok. Deze bestaat uit een brede, wereldwijde basis met aanvullend de juiste factoren en accenten op thema’s als digitalisering en energie. Bij beleggen gaat het om een goede verhouding tussen risico en rendement, daarom combineren we aandelen met een uitgebalanceerd alternatief blok aan de risicomijdende kant. Goed spreiden betekent ook optimaal gebruik maken van de mogelijkheden. In markten die je alleen maar wilt volgen en die je in de praktijk niet of nauwelijks kunt verslaan, zijn ETF’s perfect. Maar wanneer een strategie om meer input vraagt zijn actieve fondsen een must. In dat licht is de trend die Blackrock onlangs beschreef in ‘Beleggers moeten actief en passief mengen‘ voor ons niets nieuws. Dat doen we al sinds de start van HIP Capital en dat bevalt uitstekend.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 11 november 2022