Onrust in het nieuws, niet in de cijfers
Na maanden van politieke chaos, handelsspanningen en economische twijfel staat het vizier op de beurs weer meer gericht op bedrijfsresultaten, innovatie en groei. De financiële markten ontworstelen zich langzaam van onrust. Na een uitzonderlijk goede meimaand zijn we de beursdip weer te boven, al gaat het herstel niet in één lijn.
Trump’s rebound
Na “Trump’s chaos” in maart en “Trump’s importheffingen” in april is het nu tijd voor “Trump’s rebound”. In de vorige update noemden we het nog maar eens; niets zo veranderlijk als de huidige Amerikaanse regering onder Donald Trump. En dat blijkt, want binnen 3 dagen na de start van Trump’s handelsoorlog werd deze al gepauzeerd.
Importheffingen
‘Handelsoorlog’, ‘heffingskanon’ en een ‘nucleaire bom op het handelssysteem’. Zelden hebben we op 1 voorpagina van het FD zoveel oorlogstaal gelezen. Economen en verslaggevers komen superlatieven tekort om te duiden wat Trump doet met de wereldeconomie. Maar de acties van de Amerikaanse regering zijn geen verrassing. En geen ramp.
Trump’s chaos
De afgelopen jaren zijn beleggers in relatieve rust en in een gunstig economisch klimaat verwend met oplopende bedrijfswinsten en stijgende beurskoersen. In een periode vol AI-fantasie was de enige kanttekening dat winsten zwaar in Big-Tech en de Magnificent Seven zaten. Inmiddels volgen nieuwsberichten elkaar snel op.
Regeren of reageren?
Niet alleen qua afstand en cultuur, maar ook op de beurs bestaat er tussen de VS en Europa een wereld van verschil. De smaak- en rendementsmakers van de afgelopen jaren kwamen uit de VS en Amerikaanse bedrijven zijn veel hoger gewaardeerd dan Europese. Duitse politici zijn in aanloop naar hun eigen verkiezingen saaier dan in de VS, maar op bemoeienis van Vance of Musk zitten ze in Duitsland niet te wachten.
HIP Insight: financials
De financiële sector heeft in 2024 een indrukwekkend jaar achter de rug. Met een rendement van +35,5% in euro’s presteerde aandelen van Financials aanzienlijk beter dan de MSCI All Countries World Index (ACWI). Deze sterke performance wordt grotendeels toegeschreven aan de aangekondigde deregulering van de herkozen Amerikaanse president Donald Trump, waardoor onder meer fusie- en overname activiteiten kunnen aantrekken.
Stage of afstuderen bij HIP Capital
Volg jij momenteel een studie marketing of aanverwante richting en ben je op zoek naar een (afstudeer)stage in online marketing, SEO en social media? Dan is dit wellicht een mooie kans voor jou! HIP Capital is op zoek naar een (afstudeer)stagiair.
As January goes, goes the year
Een paar dagen voor de officiële start van het 2de presidentschap van Donald Trump wordt de fantasie over hogere importtarieven, lagere belastingen, minder regels en een beter ondernemersklimaat vast samengevat in ‘Trumponomics’. Halverwege januari worden we ook getrakteerd op de eerste impactvolle geopolitieke en macro economische berichten van het jaar.
Wat een jaar!
Wat een beleggingsjaar is 2024 geworden! Met nog maar een aantal handelsdagen te gaan, kunnen we gerust concluderen dat afgelopen jaar heel goed is geweest voor de beurs en onze beleggingsportefeuilles. In alle profielen zijn onze rendementen ruim bovengemiddeld. De eerste helft van het jaar verliep voorspoedig, maar de beste maanden moesten toen nog komen.
HIP Insight: small caps
Small caps zijn beursgenoteerde bedrijven met een marktwaarde van één miljard euro of minder. Deze “kleine” bedrijven verdienen op dit moment extra aandacht van beleggers. “Kleine” omdat alles relatief is natuurlijk. Volgens het laatste consensus onderzoek van Alpha Research is het sentiment rondom small caps duidelijk positief.
Welkom Arjan Haveman!
TRANSFERNIEUWS. Het beleggingsteam van HIP Capital in Twente wordt uitgebreid met Arjan Haveman. De van Rabobank private banking afkomstige beleggingsspecialist start deze week in het kantoor van HIP Capital in Enschede. Haveman wordt in Enschede herenigd met twee oude bekenden Eric Kruse en Arjan Wassink.
Republikeins startsein
Voorafgaand aan de verkiezingen in de VS werd nog getwijfeld of de rally onverstoord kon doorgaan, maar de verkiezing van Donald Trump als 47ste president van de Verenigde Staten geeft dit uitstekende beursjaar nog wat extra kleur. Geen rode koersen op de borden, maar Republikeins rood in de Senaat en het Congres. Wat heeft deze politieke kleur voor gevolgen op de beurs?