Beursupdate december 2021

# 62

1 december 2021

Beursupdate december 2021

Na maanden van een onophoudelijke lijn omhoog zorgt de komst van de herfst en het dreigende winterweer voor wat meer onrust in de aandelenindices. Daar zijn meerdere redenen voor. Het meest in het oog springend en het vaakst besproken is natuurlijk de almaar voortdurende pandemie. Het virus past zich sneller aan dan wij en dat besef zorgt af en toe voor paniekerige reacties.

Beursbewegingen

Omdat iedereen het nog maar over één ding heeft, blijven de onderliggende redenen voor beursbewegingen nog wel eens onderbelicht. Stijgende energieprijzen en een recordinflatie bijvoorbeeld. Al sinds de kredietcrisis zijn overheden en centrale banken zeer bedreven in het manipuleren van de markt door het opkopen van waardepapier en het drukken van de rente. Sinds de uitbraak van Corona is daar door alle maatregelen nog een schepje bovenop gedaan. Mondiale maatregelen hebben gezorgd voor het volledig verstoren van de zorgvuldig opgebouwde productie- en distributieketen. Dit zorgt voor grotere prijssprongen dan normaal. Mensen zijn kuddedieren en willen altijd allemaal door dezelfde deur naar binnen en naar buiten. Dat zie je terug in huizenprijzen, op de beurs en in consumentengedrag. 

Voor bedrijven die grondstoffen en energie nodig hebben om producten te maken is het een uitdaging om de hogere prijzen door te berekenen en daarmee hun winst op niveau te houden. De aanname dat de huidige hoge inflatie van korte duur zal zijn omdat het een direct effect is van het verstoren van de markt is geen vanzelfsprekendheid meer. Centrale banken worstelen met deze vraag en de markt kan dat maar lastig inprijzen. De rente langer extreem laag is aan de ene kant slecht nieuws omdat het blijkbaar nodig is om de economie aan de praat te houden en de kans op bubbels toeneemt, maar het is goed nieuws voor (groei) bedrijven omdat deze goedkoper kunnen lenen. Elk nadeel heb z’n voordeel…

Vertrouwen

Op zich is het geen schande dat overheden en centrale banken worstelen met (monetair) beleid en de druk om wel of niet op te treden. Twijfel is gezond en van alle tijden, ook bij beleidsmakers. Wel is de rol van (sociale) media de laatste jaren veranderd en inmiddels een extra bron van verkeerde informatie en onrust geworden. Alles ligt onder een vergrootglas en wordt uit z’n verband gerukt. Korte termijn beleid is daardoor het meest zichtbaar en voer voor discussie terwijl het voor ons allemaal vooral om de lange termijn draait. We willen beleggen in een omgeving waarin het vertrouwen in de toekomst onverminderd groot is. Het zou beleidsmakers sieren wanneer er naast de waan van de dag meer gecommuniceerd zou worden over de lange termijn. Vandaag iets doen in het collectieve belang van morgen legt een bodem onder ons vertrouwen. Gelukkig is een belegger van nature een optimist, maar overheden en centrale bankiers dansen op een dun koord.

Klimaat

De voorbije klimaattop is een mooi voorbeeld van een stap in de juiste richting. Politiek is moeilijk en belangen liggen vaak ver uiteen. Maar ook hoe we omgaan met de aarde is gewoon kiezen tussen korte of lange termijn. Korte pijn is geen probleem zolang er lang perspectief is. Want de klimaatrevolutie is naast een flinke uitdaging vooral een enorme kans. Het gaat namelijk iedereen aan en dan heiligt het doel de middelen. Discussies over wel of niet stimuleren van een duurzame economie en klimaat neutrale investeringen aanjagen? Daar is straks geen tijd meer voor. Het wordt een enorme ommezwaai, een revolutie die moet en die iedereen zal ondersteunen. We kunnen oefenen in deze Corona-crisis en zien dat wanneer wij allemaal (potentieel) slachtoffer zijn, discussies over schulden en wie de rekening betaalt gemakkelijk worden uitgesteld. Een collectief vertrouwen in de goede afloop is alles en dan is staatsschulden oppompen geen probleem meer. Schulden kun je altijd nog wegstrepen. Investeren in een klimaatneutrale toekomst maar!

Duurzaam is de norm

Duurzaam is dus niet langer leuk voor de bühne. Niet alleen in de supermarkt maar ook in investeren en beleggen wordt het predicaat ‘duurzaam’ te pas en te onpas geplakt. Nog steeds is er naast het ‘gewone’ aanbod ook een duurzame oplossing. Hoezo? Duurzaam is de enige oplossing. Het enige houdbare beleggingsrendement is namelijk per definitie duurzaam. Niet duurzaam is voor de korte termijn en beleggen doe je voor de lange termijn.

Kansen

De klimaatrevolutie wordt het belangrijkste thema in de economie en voor de beurs. Het gaat ons allemaal aan en het is niet de vraag of maar hoe we een antwoord vinden op de grote klimaatuitdaging. Dat biedt enorme kansen. Water keren, computerchips produceren en overstappen op echte schone energie. We staan pas aan het begin. In onze portefeuilles vertalen we dat in steeds meer duurzame beleggingen. 

Net zoals de klimaatdoelen die uitgesmeerd worden over decennia is het verduurzamen van beleggingen een proces. De vervuilers van vandaag zijn nog nodig, moeten zich aanpassen en zijn de groene bedrijven van morgen. De invloed van beleggers op de invulling van portefeuilles groeit en dat is goed. Iedere belegger zou moeten willen dat zijn of haar portefeuille zo duurzaam mogelijk wordt belegd. Omdat het over onze collectieve toekomst gaat, zal dat uiteindelijk het beste renderen.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 1 december 2021