Update financiële markten, oktober 2023

# 89

10 oktober 2023

Update financiële markten, oktober 2023

Sinds afgelopen weekend gaat de aandacht uit naar de oorlog in Israël. Niet ieder mens is een belegger, maar wel iedere belegger is mens. Dus voordat we een brug maken naar de impact voor beleggers en de financiële markten mag een belegger best even stil staan bij de impact in Israël en Gaza. Een volstrekt uitzichtloze situatie met verstrekkende gevolgen.

Dat financiële markten zich vooralsnog weinig aantrekken van al dat menselijk leed kan betekenen dat de impact op (beursgenoteerde) bedrijven als laag wordt ingeschat. Aandelenkoersen piekten even in de zomer maar bewegen al langer binnen een nauwe bandbreedte. Koersen stijgen of dalen meestal ook niet op basis van gebeurtenissen in de wereld maar vooral als reactie op de richting van de rente.

Rente

Een lage of dalende rente betekent goedkoop financieren. Dat stuwt groeimogelijkheden en als het goed is ook de winst. Een stijgende rente betekent hogere financieringskosten voor bedrijven en een potentieel lagere winst. Door de cyclus heen beleggen we altijd in aandelen. Er zijn immers in ieder renteklimaat bedrijven die zich optimaal positioneren en winst maken.

Bij obligaties ligt dat anders. Tot en met 2022 hadden wij zo min mogelijk obligaties in portefeuille. Dat was logisch met een rente die jarenlang op of rond de nul lag. Direct rendement was er nauwelijks te behalen, terwijl het risico op een daling van de leningen bij zelfs maar de kleinste rentestijging bleef bestaan. In 2022 kwam uiteindelijk de ommekeer voor de rente. De onevenwichtigheden na Corona, oorlog in Oekraïne en uiteindelijk gierende inflatie zorgde ervoor dat de rente snel en fors moest worden opgetrokken. Binnen anderhalf jaar zijn de rentes gestegen van percentages rond de 0% naar percentages tussen de 3 en 5%.

Na deze snelle stijging zitten we in een nieuwe realiteit: obligaties zijn weer interessant. Zeker op kort geld is een mooi rendement te behalen. De huidige inverse rentecurve zorgt ervoor dat het meer loont om je geld voor een korte periode uit te lenen dan lang vast te zetten. Spaarders hoeven geen tijd en energie te besteden aan het zoeken naar een (buitenlandse) bank die de hoogste depositorente geeft. Een juiste mix van kortlopende (staats)obligaties is niet alleen veiliger en beter gespreid, maar geeft ook nog eens 1 á 2 procent meer rente.

Energie

Onrust in Israël betekent onrust in het Midden-Oosten en onrust in het Midden-Oosten betekent onrust op de energiemarkt. Stijgende olie- en gasprijzen hebben een enorme impact op de economie, dat hoef je niemand meer uit te leggen na afgelopen jaar waarin de boycot van Rusland de hele wereld in een energiecrisis stortte. Het ‘conflict’ tussen Palestijnen en Israëliërs zoals de opnieuw uitgebroken oorlog in de media nog wel eens wordt betiteld is niet iets van dagen of weken. Het is nog niet duidelijk in hoeverre andere olielanden geraakt worden of zich in deze oorlog laten meeslepen maar dat de druk op energieprijzen voorlopig opwaarts is, dat lijkt wel duidelijk.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 10 oktober 2023