Trump’s chaos

# 116

13 maart 2025

Update beurs en beleggen, maart 2025

De afgelopen jaren zijn beleggers in relatieve rust en in een gunstig economisch klimaat verwend met oplopende bedrijfswinsten en stijgende beurskoersen. In een periode vol AI-fantasie was de enige kanttekening dat de winsten onevenredig zwaar in Big-Tech en de Magnificent Seven zaten. Inmiddels volgen onheilspellende nieuwsberichten elkaar in rap tempo op. De door de VS gestarte handelsoorlog lijkt begonnen. Al wordt deze ‘oorlog’ op sommige velden ook binnen een paar dagen alweer beslecht of gepauzeerd. Niets zo veranderlijk als Trump’s retoriek; chaos creëren door continu te veranderen. Voor een president die zijn succes afmeet aan de stand van de economie lijkt dit niet de meest handige start. Economische vooruitgang -en de beurs in het bijzonder- beklimt een continue “wall of worries”. Sluimerende zorgen en conflicten zijn er altijd, maar onvoorspelbaarheid en verrassingen? Daar houden beleggers niet van. Het vertaalt zich vaak in snelle verkopen en paniekerig draaien van de markt.

Nieuws filteren

Het is de kunst om een nieuwsstroom van ruis te filteren. Je moet verschil maken tussen zaken die een etmaal later 180 graden gedraaid kunnen zijn en zaken die fundamentele betekenis hebben. Importheffingen zijn over het algemeen geen goed nieuws voor internationale handel en de economie. Maar hoeveel schade aangekondigde heTingen aanrichten is moeilijk te zeggen. Het is op dit moment vooral de onberekenbaarheid dat de markten parten speelt. Dat duurt voort totdat onvoorspelbaarheid zelf voorspelbaar wordt. Wanneer het schrik- en verrassingseffect afneemt, keert de rust terug en kunnen beleggers erdoorheen kijken.

Een fundamenteel verschil is dat Europa, met Duitsland voorop, er inmiddels van doordrongen lijkt dat schuilen onder de paraplu van de VS niet meer zo veilig is. Economisch en militair moet het oude continent veel meer de eigen broek gaan ophouden. De snelheid waarmee Duitsland een extra investering aankondigde van 500 miljard in onder meer infrastructuur en defensie mag gerust historisch genoemd worden. Een belegger kan niets met sentiment-gedreven of onsamenhangende teksten van de Amerikaanse president, maar wel met deze fundamentele Duitse draai.

Europese aandelen: kans of risico?

Europese indices zijn 2025 sterk gestart waarbij ze beter presteerden dan de MSCI ACWI en aanzienlijk beter dan Amerikaanse aandelen. Een veelbelovende start, terwijl Europa rond de jaarwisseling in de ogen van beleggingsanalisten nog de minst aantrekkelijke regio was. Er kan veel gebeuren in korte tijd. Volgens de laatste Alpha Research Asset Allocatie Consensus was slechts 22% van de respondenten positief over Europese aandelen. Maar dit verandert snel zolang Trump wild om zich heen slaat. Niet alleen omdat Europa met een onvoorspelbare Amerikaanse regering gedwongen wordt om te investeren in de eigen groei en veiligheid, maar ook vanwege aantrekkelijke waarderingen en macro-economische omstandigheden zoals een gunstig renteklimaat en de veerkracht van Europese bedrijven.

De relatief lage waarderingen van Europese aandelen in vergelijking met Amerikaanse aandelen is een belangrijk gegeven. Jarenlang opgebouwde Amerikaanse technologische voorsprong, politieke en economische betrouwbaarheid op het wereldtoneel en de sterke dollar verklaarde deels dit waarderingsverschil. Deze oorzaken worden op dit moment flink getest.

De verwachting dat meer Europese landen de portemonnee gaan trekken voor investeringen in onder meer defensie geeft extra kansen. Beleggers die recent hun allocatie naar Europese aandelen hebben verhoogd kijken ook specifiek naar de financiële sector. Europese banken zijn goedkoper dan hun Amerikaanse concurrenten en profiteren van een gunstig renteklimaat. Desondanks blijft het sentiment voorzichtig. De al langer achterblijvende dynamiek van de Europese economie is niet zomaar gedraaid en de exportpositie wordt bedreigd door handelsmaatregelen vanuit de VS.

Het bredere perspectief en de dollar

De Europese optimist verwacht dat deze relatieve economische zwakte afneemt, dat de euro aan kracht wint ten opzichte van de dollar en dat Europa kan profiteren van een geschikt renteklimaat voor bedrijven en consumenten. Een mogelijk inhaaleTect ten opzichte van de VS, vooral als de industriële sector en consumentenbestedingen aantrekken. Zo kan de relatief lage groei verbeteren en een collectief gevoel van onveiligheid bevordert politieke efficiëntie.

Een belangrijke buitenboordmotor van het rendement op aandelen wordt weleens vergeten. Wanneer je een mandje wereldwijde aandelen koopt, krijg je een grote blootstelling aan de dollar. Het mandje bestaat immers voor bijna driekwart uit aandelen uit de VS. Een sterke dollar zorgt dan voor extra rendement. Naast de koersstijging van de aandelen worden je euro’s ook meer waard omdat ze in dollars zijn belegd. Zo werd het rendement in de tweede helft van vorig jaar flink gestuwd door een sterkere dollar ten opzichte van de euro. De huidige draai in de euro/dollar zorgt voor het tegenovergestelde.

Wanneer binnen de EU niet alleen een collectief politiek antwoord wordt geformuleerd, maar ook geloofwaardig en daadkrachtig wordt opgetreden als reactie op de nieuwe koers van de VS, bieden Europese aandelen een interessante kans. Nieuwe investeringen en een eigen koers kunnen dichtbij huis de economische groei versnellen en vertrouwen terugwinnen.

Wat moet je doen?

Op dit moment doet de regering Trump er alles aan om de koersversnelling van eind 2024 ongedaan te maken. Maar ook zonder deze versnelling moeten aandelenbeleggers zich realiseren dat in drie van de afgelopen vier jaar het rendement bovengemiddeld was. Bovengemiddelde rendementsjaren voelen comfortabel, maar onstuimige perioden als deze horen er ook bij. De huidige onrust is nog niets meer dan een rimpeling in een lange opgaande markt. Wanneer de markt oploopt, gaan beleggers gestage koersstijgingen als normaal beschouwen. Vervolgens meten ze bij een daling vanaf de meest recente top en ervaren ze de tussentijdse daling als oncomfortabel. Dit gaat soms samen met de drang om te verkopen. De enige reden om tussentijds aandelen te verkopen is om snel van dit oncomfortabele gevoel af te komen. Helaas is deze strategie ook de snelste manier om van je vermogen af te komen.

Beleggen betekent uitgestelde consumptie beschermen tegen inflatie. Om dat te realiseren moet je niet proberen de markt te timen, maar zo lang mogelijk in de markt zijn. In goede én onstuimige tijden. De beste dagen zitten altijd vlak na de slechtste, die moet je er niet proberen uit te filteren, want je bent altijd te laat. Uiteindelijk mis je het rendement dat nodig is om het ultieme doel van beleggen te realiseren: het verslaan van inflatie. Beleggers moeten zich in dit soort tijden beseffen dat het echte risico van geld niet tussentijdse beweeglijkheid, maar permanent vermogensverlies is. Alleen door de tijd het werk te laten doen bereik je met samengesteld rendement uiteindelijk exponentiële groei van je vermogen.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 13 maart 2025

Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op onze nieuwsbrief.