Update beurs en portefeuille, februari 2023
# 79
10 februari 2023
Update beurs en portefeuille, februari 2023
Na een voor alle beleggingscategorieën slecht verlopen 2022 was januari een welkome start van het nieuwe jaar. Zoals te verwachten viel zijn inflatiecijfers aan het dalen. Een belangrijke aanjager van die inflatie zijn energieprijzen en ook die zijn fors gedaald. Maar cijfers zijn geduldig en het maakt veel uit in welk perspectief je ze plaatst en wat je horizon is. Ten opzichte van afgelopen jaar valt het mee met energieprijzen en is de inflatie aan het dalen, maar in breder historisch perspectief zijn beiden nog altijd hoog.
Op de financiële markten en de aandelenbeurs in het bijzonder wordt deze beweging vast aangegrepen om een zogenaamde zachte landing van de economie in te prijzen. Een gedoodverfde recessie in Europa zal mild zijn en in de VS wordt deze wellicht zelfs helemaal voorkomen. De beurs loopt hierop vooruit en trekt zich niets aan van renteverhogingen. Zelfs dappere pogingen van centrale bankiers om de markten te vertellen dat er nog meer renteverhogingen aankomen overtuigen de markten nauwelijks. Kortom; beleggers zijn weer positief.
Optimisme versus pessimisme
Nu is een belegger van nature sowieso positief want anders zou je je geld niet in ontwikkeling en toekomstige groei willen steken. Wanneer je een lange termijn grafiek van de ontwikkeling van de beurs en economie bekijkt zie je duidelijk dat iemand die altijd positief is wint van notoire pessimisten. De beurs gaat immers in driekwart van de gevallen omhoog en de lange termijnontwikkeling is onmiskenbaar positief. Wel is het voor sommige analisten intellectueel lucratief om standaard negatief te zijn. Want dan kun je altijd zeggen dat je die ene zwarte zwaan of die ene beurscrash hebt voorspeld. Slecht nieuws verkoopt beter en blijft langer hangen. Maar goed nieuws stuwt de beurs en over slecht nieuws wordt heen gekeken. En met een beetje hulp van centrale banken wordt slecht nieuws zelfs alvast uitgelegd als goed nieuws. Positivisme loont altijd.
De beurs: van platform naar bredere energie
De grote motor achter de beursstijging na Covid waren de technologieaandelen. Lees: platformen. Weinig grondstoffen, lage kosten, hoge marges, veel winst. Dit is aan het verschuiven naar een breder gedragen stijging gebaseerd op energie en grondstoffen, geholpen door technologie. In de energietransitie komt dit alles samen; (nieuwe) technologie, grondstoffen en ontwikkeling van (duurzame) energie. Niet geheel toevallig zijn dit de thema’s in aandelen die wij accentueren.
Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 10 februari 2023