Update beurs en beleggen juni 2023

# 84

14 juni 2023

Update beurs en beleggen juni 2023

De mening van ondernemers is een mooie graadmeter voor economisch sentiment en de vooruitzichten van bedrijven. Daarbij maakt het niet uit of het beursgenoteerde bedrijven zijn of niet. Het leuke aan ondernemers is ook dat ze zelf vaak contrair denken. Het eigen bedrijf loopt als een speer, de omzetten en winsten lopen gestaag op, maar het gevoel van “het zal toch wel een keer minder worden” speelt op de achtergrond. Meestal meer angst of vrees dan realiteit en daarmee beklimt een zelfbewuste ondernemer voor zichzelf eigenlijk continue de “wall of worry” die beleggers in bredere zin ervaren.

De wall of worry is beroemd en berucht tegelijk. Wie niet belegt, wacht tot alle zorgen uit de lucht zijn en de groene seinen schreeuwen om aandacht is altijd te laat. Dat heeft 2023 tot op heden ook weer bewezen. Al sinds het heropenen van de economie na corona en de inval in Oekraïne werden we geconfronteerd met hoge inflatie en de terugkeer van het belangrijke fenomeen ‘rente’. Maar daarmee groeide ook de vrees voor een recessie. Die recessie stelt niet veel voor. De cijfers zijn goed, van economische krimp is niet of nauwelijks sprake.

Wel is 2023 een terugkeer van grote onderliggende verschillen op de beurs. De ene sector is de andere niet. Net als tijdens het snelle herstel na de corona-crash in maart 2020 zijn het Big Tech en semiconductors die de beurs kleur geven, inmiddels aangevuld met een rijke AI-fantasie. De rest is eigenlijk bijna saai en correspondeert met het sentiment van wachten op een recessie die niet of nauwelijks komt.

Impact

Dat maar een beperkt deel van de beursgenoteerde bedrijven voor de huidige winst zorgt, heeft wel invloed op een beleggingsportefeuille. Je zult daarin scherp moeten kijken naar overlap en kritisch moeten zijn op factoren. Invloed kun je volgens ING overigens sinds kort ook anders uitleggen. Je noemt het ‘impact’ en dat komt dan voortaan eerst, nog vóór rendement. Zie: “Impact komt eerst”.

Maar het is natuurlijk niets nieuws, dat je eerst moet ondernemen, selecteren en beleggen en dat daarna pas het rendement volgt. Maar goed; betekenisvol ondernemen, duurzaam beleggen, we hebben er dankzij ING weer een containerbegrip bij. Want je kunt nu dus ook ‘impact beleggen’.

Platformeconomie

De grootste impact op de economie en dé hefboom op de beurs is natuurlijk wat anders dan oude wijn in nieuwe zakken. Het is niet voor niets dat de verschillen in sectoren zo groot geworden zijn en de motoren achter de groei beperkter. We maken inmiddels deel uit van een platformeconomie waarin de meest winstgevende bedrijven zelf niets produceren maar data rondpompen. Dus handel ernaar. Zorg ervoor dat je portefeuille een accent legt in energie en technologie. Want als je bedrijven kunt vinden die hun klanten (gebruikers) zelf hun product (data) laten produceren en dat vervolgens verkopen (opslag) aan diezelfde klanten zit het met de winstgevendheid wel goed. De opkomst van AI en demografische ontwikkeling geven de platformeconomie extra vleugels.

Voor een beetje hulp bij het samenstellen van een toekomstbestendige beleggingsportefeuille weet u ons te vinden!

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 14 juni 2023