Update financiële markten en beleggen

# 105

11 oktober 2024

Beleggen is mensenwerk

Het toverwoord op de financiële markten dit jaar is ontegenzeggelijk AI. Artificiële intelligentie als motor achter het rendement op de beurs waarbij bedrijfswinsten records aantikken. De beleggingsmogelijkheden rondom AI lijken oneindig. Soms gaat dit ook nog een stap te ver. De eerste door AI gestuurde chatbots die beleggingsadvies geven, hebben we al voorbij zien komen. Maar standaardantwoorden zijn geen oplossing op maatwerk vragen. Ook niet wanneer deze worden bijgestuurd door een zelflerend algoritme, want beleggingsadvies gaat niet alleen om de juiste aandelen selecteren of op basis van zo veel mogelijk data in de toekomst proberen te kijken. Menselijke emotie begrijpen, filteren en ernaar handelen is van een heel andere orde.

Midden-Oosten

Er zit veel meer ruimte tussen ratio en emotie. Een schrijnend voorbeeld is de huidige situatie in het Midden-Oosten. Zo hard als de rakketten neerkomen, zo snel zijn financiële markten gewend aan oorlog. Hoe kan het toch dat de economie en de beurs het goed doen terwijl het onrustig is in de wereld? Beleggers kunnen dit vaak niet rijmen. Het is echter nooit direct een oorlog, conflict of aanslag zelf, maar altijd de mogelijke gevolgen die economisch iets in gang zetten. En daar kijken beleggers naar. Een aanval op Iran? Olieprijs omhoog, dus goed voor olieproducenten en de koers. Chinese vastgoedcrisis? Overheidsstimulans, dus tijdelijke euforie op de lokale markt. Toch zijn deze reacties vaak van korte duur en blijkt emotie iets voor de korte termijn en rationeel handelen langer houdbaar.

Renteverwachtingen

Uiteindelijk zijn grote veranderingen en de richting van financiële markten niet in een paar weken te beoordelen. Een aantal dagen euforie na de aankondiging van een economisch steunpakket in China wordt opgevolgd door koersschommelingen en meevallende Amerikaanse banencijfers laten opeens een ander licht schijnen op de reeds ingecalculeerde rentedaling. Als de economie het goed blijft doen, de vraag naar personeel onverminderd hoog blijft en bedrijven de lonen eerder moeten verhogen dan verlagen is er ruimte voor inflatie. En wanneer economische groei en inflatie in de VS om voorrang vechten zou de ruimte voor renteveranderingen wel eens kleiner kunnen zijn, of op z’n minst langzamer gaan, dan algemeen wordt aangenomen.

De juiste combinatie

Dat inflatiecijfers al even geleden gepiekt hebben is geen gedurfde stelling. Maar dat heeft meer te maken met het extreme niveau dat we vlak na corona gezien hebben, dan met de huidige situatie. We staan aan de vooravond van verkiezingen in de grootste economie ter wereld. Beide presidentskandidaten gaan geld uitgeven en dreigen in meer of mindere mate met importheffingen op bijna alles dat uit de grootste producent ter wereld komt. China zelf moet doorgaan met stimuleringsmaatregelen om de binnenlandse economie op niveau te houden en in Europa zijn de rentes wellicht nog niet laag genoeg voor overheden om meer geld uit te kunnen geven. Bedrijven zijn robuuster gebleken dan gedacht en terwijl de wereld op geopolitiek vlak broos is, geldt dat economisch niet. Met de juiste combinatie van assetclasses kun je ook in onrustig ogende tijden rendement blijven maken. Dus beleggen we in aandelen om de eeuwige strijd met inflatie te winnen, kortlopende obligaties om de marktrente te innen en alternatives om ook rendement te kunnen maken wanneer de markten volatiel zijn.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 11 oktober 2024

Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op onze nieuwsbrief.