Update beleggen, september 2024

# 103

2 september 2024

Update beleggen, september 2024

Heb je tijdens de zomervakantie de beurskoersen even niet gevolgd, dan lijkt het een rustige periode geweest. Portefeuilles staan er niet anders, maar zelfs beter voor dan een maand geleden. Tussentijds hebben we een kortstondige, felle dip gezien in de Japanse aandelenmarkt. Daar werd plots Amerikaanse recessie-angst bijgehaald en de cocktail voor tussentijds stoom afblazen in technologieaandelen was geschud.

Het duurde drie handelsdagen in de eerste week van augustus om de markt te laten beseffen dat er fundamenteel niets veranderd is. Japan werd na een minimale renteaanpassing even terug op aarde gezet na recente recordstanden en in de technologiesector ging de koersdruk van de ketel. Voor even dan, want we zijn weer terug op het niveau van vóór augustus. Het besef dat we nog maar aan het begin van een nieuwe technologie en AI-revolutie staan is terug en triggers om stoom af te blazen op de beurs zijn van alle tijden.

Nvidia als exponent

Op de beurs en specifieker in de technologiesector zijn alle ogen gericht op Nvidia, het chip-aandeel van dit jaar. Dat komt omdat Nvidia leidend is in de markt voor ontwikkeling van toepassingen in Artificial Intelligence. Binnen de technologiesector, die snel groeit, zijn relatief hoge waarderingen van bedrijven normaal. Dat kan soms wel zorgen voor grotere koersschommelingen tussentijds. Maar wie naar de lange termijn kijkt, ziet een duidelijk positieve ontwikkeling. De recente verdubbeling van de omzet en winst maakt Nvidia inmiddels een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld.

Dit soort superlatieven zijn nieuwswaardig en Nvidia werd al een “nieuw macrocijfer’ genoemd. Wij zoemen echter graag uit en beleggen niet maar in één of enkele beurslievelingen. De technologiesector is veel breder en maakt zonder actieve keuzes al een kwart van de markt uit. Iedereen die de markt volgt, belegt deels in Nvidia. Toch wordt uiteindelijk het verschil niet gemaakt door individuele keuzes, maar door de juiste assetmix. Dan loont het meer om brede accenten aan te brengen in bijvoorbeeld de chipindustrie.

Rente

Echte macro economische cijfers zetten de markten doorgaans meer in beweging dan individueel bedrijfsnieuws. Ze geven een indicatie hoe de economie er wereldwijd voor staat. Ook zijn deze cijfers bepalend voor de verwachte renteontwikkeling. De rente heeft weer invloed op de waarde van aandelen en obligaties. In het algemeen is de verwachting dat zowel de Europese Centrale bank als de Federal Reserve in de VS de rente op korte termijn zal gaan verlagen. Een lagere rente werkt doorgaans als extra brandstof voor de aandelenmarkt. Bedrijven kunnen goedkoper lenen en dat is positief voor het resultaat onderaan de streep. Voor obligatiekoersen is een rentedaling leuk, maar het directe rendement neemt op termijn af. Op de huidige stand is er ruimte genoeg voor centrale banken om het juiste niveau te bepalen en daarmee de markten hun werk te laten doen.

Alternatieven

‘Alternatives’ zijn beleggingsfondsen die vanwege hun risico-rendementsverhouding en soms atypische beleggingsstijl een hoge toegevoegde waarde kunnen leveren. Juist als de beurs onrustig wordt, bieden zij een goed alternatief. Niet voor niets gebruiken we deze fondsen om beleggingsportefeuilles te optimaliseren. Een mooi voorbeeld is een long-short aandelenfonds. Deze belegt in bedrijven die zijn ondergewaardeerd en neemt shortposities in aandelen die zijn overgewaardeerd. Door dit te combineren in één portefeuille is het marktrisico relatief beperkt en kan het fonds in zowel goede als slechte markten een positief rendement behalen. Ons arbitrage fonds combineert diverse strategieën zoals volatiliteit, dividend, credits en convertibles. Door middel van een actieve houding proberen beide fondsen structureel rendement te halen in alle marktomstandigheden.

Correcties

De basis van een goede beleggingsportefeuille is en blijft de brede markt, want de markt structureel voorblijven is een utopie. Zolang de markt zich positief ontwikkelt en een correctie als die van begin augustus weer snel wordt ingelopen lijkt beleggen niet zo moeilijk. Maar omdat correcties altijd als verrassing komen is het inbouwen van wat degelijkheid middels genoemde alternatieven een goed idee. Voor ons dus geen paniek tijdens correcties of ad hoc aanpassingen gedurende de zomer, maar ‘back to normal’.

 

Door: Arjan Wassink & Dick Hubertus, HIP Capital, 2 september 2024

Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op onze nieuwsbrief.