Een half jaar maakt (g)een wereld van verschil

# 120
15 juli 2025
Update beurs en beleggen, juli 2025
Dit jaar begon rustig op de beurs. Beleggers en analisten hadden de lijn van eind 2024 graag doorgetrokken. De eerste weken waren saai, maar eind januari draaide het beeld: geopolitieke verschuivingen, een mogelijk staakt-het-vuren in Gaza, tekenen van beweging in Oekraïne en vooral de grote Donald Trump show. Macrocijfers en de dominantie van Big Tech verdwenen even naar de achtergrond.
De houding van Trump zette direct de toon. Volgens hem moet iedereen gaan betalen voor Amerikaanse veiligheidsgaranties en het gebruik van de wereldreservemunt. NAVO bondgenoten moeten vooral investeren in defensie en de rest van de wereld werd onder druk gezet met handelstarieven. Het contrast tussen de VS en Europa is er altijd op de beurs. Amerikaanse technologie trok jarenlang de kar. In de eerste twee maanden van dit jaar was het andersom. Europese aandelen presteerden beter dan hun Amerikaanse tegenhangers, dat hebben we lange tijd niet meer gezien. Deze hernieuwde belangstelling komt mede door oplopende defensie-uitgaven, aantrekkelijke waarderingen, een gunstig renteklimaat en de druk om minder afhankelijk te worden van Amerika. Zo stuwde Trump indirect, in ieder geval tijdelijk, de Europese beurs. Toch blijft structurele vooruitgang afhankelijk van meer consistentie in regelgeving en groeitempo van Europa zelf.
De afgelopen periode schetsten we hoe beleggers zich staande moeten houden in een onvoorspelbaar geopolitiek klimaat dat wordt gedomineerd door het handelen van de Amerikaanse regering. In maart zorgde Trump’s chaotische stijl voor onzekerheid op de markten en druk op wereldwijde aandelenkoersen. Daarop volgden scherpe handelstarieven die leidden tot een daling op de beurs, maar ook tot een fundamentele verschuiving in het economische denken binnen Europa. Meer zelfredzaamheid, meer investeringen en hernieuwde focus op binnenlandse groei. Daarna bleek wederom dat niets zo veranderlijk is als Trump. De handelsoorlog werd binnen enkele dagen alweer afgezwakt, wat leidde tot een krachtige rebound van de koersen. Beleggers moeten zich niet laten leiden door paniek, maar scenario’s schetsen en profiteren van beweeglijkheid. Volatiliteit en alternatieve strategieën bleken wederom waardevolle componenten in de portefeuille. De rode draad: blijf belegd, blijf rationeel en houd de blik op de lange termijn gericht. Turbulente tijden bieden niet alleen risico’s, maar juist ook kansen.
Het effect van de dollar op je aandelenportefeuille
Wereldwijd beleggen in aandelen betekent ook een flinke blootstelling aan de dollar. Twee-derde van een gespreide aandelenportefeuille is genoteerd in dollars. Valutabewegingen kunnen dus een flinke invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van je portefeuille in euro’s. Een sterke dollar doet de waarde van Amerikaanse aandelen in euro’s stijgen, zonder dat de aandelenkoersen zelf hoeven te bewegen. Andersom geldt dat ook: een zwakkere dollar drukt je rendement, de koers van je aandelen stijgen wel, maar de munt waarin deze is genoteerd daalt en heft de stijging op.
Vorig jaar was de dollar sterk. Dat zorgde voor een extra impuls, naast de koersstijgingen van Amerikaanse aandelen. Europese beleggers profiteerden dus dubbel: zowel van de beursrally als van de valutawinst. Dit jaar is het andersom en zien we een zwakkere dollar. Voor Europese beleggers dempt dit onderaan de streep de positieve koersontwikkeling in de VS. Omdat niemand in de toekomst kan kijken, moet je dit effect niet afdekken of proberen te voorspellen. Dat levert alleen maar onrust, kosten en verkeerde keuzes op. Begrijpen en accepteren dat het zo werkt is voldoende. Voor een belegger is het goed om te beseffen dat het rendement dat je gemeten over twee jaar haalt volledig geconcentreerd kan zijn in enkele maanden.
Wat nu?
De markt in je voordeel gebruiken en niet overal achteraan rennen. Het klinkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt dat vaak moeilijker dan gedacht. Wij zijn blij dat we grotendeels hebben vastgehouden aan onze portefeuille.
De zomer nadert. Beleggers hebben dit jaar tot op heden veel nieuws moeten verwerken en beweging ervaren. Al met al lijken de markten inmiddels wel gewend aan de wispelturigheid van Trump en de oorlog en spanningen die op twee fronten blijven oplaaien. Intussen houdt de economie zich mooi staande. Bedrijfsresultaten zijn goed en onderliggend is de vraag sterk. Daarbij vormt de doorbraak van AI niet alleen een verhaal over innovatie, maar ook een stevige motor voor productiviteitsgroei op de lange termijn. Ondanks onrust aan de oppervlakte zijn alle economische randvoorwaarden voor een mooie tweede jaarhelft aanwezig.
Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 15 juli 2025
Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op onze nieuwsbrief.