HIP Insight: de rente

# 107

24 oktober 2024

HIP Capital Insight: de rente

De invloed van de rente op beleggingen

Centrale banken hebben een duidelijke draai gemaakt in hun monetaire beleid. Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Amerikaanse Federal Reserve (FED) hebben recent hun rente verlaagd. Dit veranderde beleid is positief voor een breed scala aan activa, van obligaties tot aandelen. Voor beleggers is het van belang om te begrijpen welke beleggingscategorieën voordeel kunnen halen uit deze renteverlagingen.

Verleden en heden

De ECB heeft in zowel juni als september de rente verlaagd, met als resultaat dat de depositorente nu 3,5% bedraagt. De FED volgde in september met een renteverlaging van 0,5%, waardoor de rentestand nu tussen 4,75% en 5% ligt. Dit lagere rentepeil is gunstig voor zowel aandelen, onroerend goed als obligaties. Vooral omdat de druk van oplopende rentelasten afneemt en de financieringskosten voor bedrijven en consumenten lager worden.

Obligaties, vooral staatsobligaties, profiteren doorgaans direct van een dalende rente, omdat de waarde van bestaande obligaties stijgt. Maar wanneer een groot deel van de rentedaling achter de rug is, wordt het toekomstige rendement van staatsobligaties meer beperkt. Groeiaandelen in sectoren zoals technologie of gezondheidszorg zijn doorgaans ook gevoelig voor rentebewegingen. Dit komt omdat hun toekomstige kasstromen aantrekkelijker worden bij een lagere disconteringsvoet. Verder zijn er sectoren met traditioneel veel geleend geld, zoals vastgoed en nutsbedrijven, die baat hebben bij lagere rente en dus lagere financieringskosten.

De portefeuille

De positieve invloed van de recente renteverlagingen op verschillende aandelensectoren, zoals gezondheidszorg, informatietechnologie en financiële dienstverlening, is duidelijk terug te zien in de consensusaanbevelingen van asset allocatie specialisten. Deze consensus is gebaseerd op het gemiddelde oordeel van 65 specialisten en komt uit een enquête die eind september is uitgevoerd door Alpha Research. De specialisten adviseren momenteel om deze sectoren te overwegen, wat hun aantrekkelijke positie in de huidige marktomstandigheden benadrukt.

De sector financiële dienstverlening is hierbij een opvallende stijger. Banken en verzekeraars zijn voor hun inkomsten sterk afhankelijk van de renteverschillen tussen leningen en deposito’s, ofwel van de zogenaamde rentespread.  Een dalende rente betekent weliswaar minder hoge rente-inkomsten, maar als de rentespread gelijk blijft kunnen zij profiteren van een door een dalende rente aangedreven opleving van de kredietverlening.

De consensus blijft neutraal voor sectoren zoals energie, industrie en consumentengoederen, die minder direct profiteren van een lagere rente, maar stabiliteit kunnen bieden in een gematigd inflatieklimaat.

Kansen en bedreigingen

Zoals hierboven beschreven creëert een dalende rente kansen voor aandelen in rentegevoelige sectoren, groeiaandelen, alsmede voor vastgoed en obligaties.

Aan de andere kant brengt de huidige renteomgeving ook risico’s met zich mee. Het grootste risico is dat de renteverlagingen wellicht niet voldoende zullen zijn om de economische groei aan te blijven wakkeren, waardoor omzetten en winsten onder druk komen te liggen. Ook kan de daling van de inflatie stagneren, waardoor verdere rentedalingen moeten worden uitgesteld. Dit kan leiden tot onzekerheid op de markten, waardoor de volatiliteit kan toenemen.

Toekomstverwachtingen

Op dit moment is de algemene verwachting dat de rente niet verder zal stijgen, en dat we ons in een regimewisseling van centrale banken bevinden, waarbij de rente eerder stabiel blijft of verder daalt. De inflatie lijkt af te nemen, en de druk op centrale banken om de rente opnieuw te verhogen is sterk verminderd. De kans op een terugkeer naar het nul rentebeleid ofwel zero interest rate policy (ZIRP) lijkt echter klein omdat we verwachten dat de inflatie voorlopig boven de doelstellingen van centrale banken zal blijven. Concluderend lijkt het erop dat een omgeving van lagere of dalende rente voorlopig het nieuwe normaal zal zijn, wat positief is voor zowel aandelen als obligaties.

 

Door: Eelco Ubbels, Alpha research voor HIP Capital, 24 oktober 2024

Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op onze nieuwsbrief.