HIP Insight: Amerikaanse aandelen

# 104

16 september 2024

HIP Capital Insight: Amerikaanse aandelen

De rol van Amerikaanse aandelen in een portefeuille

Amerikaanse bedrijven zijn een belangrijk onderdeel van een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille. De economie van de VS is groot en domineert de wereldwijde markt. Met een gewicht van 74% in de MSCI World Index zijn Amerikaanse aandelen niet te missen.

Verleden en heden

Large-cap aandelen zoals Apple, Microsoft en Amazon, hebben in de afgelopen jaren voor aanzienlijke rendementen gezorgd. Hoewel technologiebedrijven de voorbije jaren het meest opvallend waren, mogen beleggers andere Amerikaanse sectoren niet vergeten. Zoals bijvoorbeeld de financiële dienstverlening, in de VS zijn de grootste banken ter wereld gevestigd. Op lange termijn presteert de Amerikaanse markt beter dan andere regio’s. De voorbije 10 jaar behaalde de MSCI USA gemiddeld een jaarrendement van 14,25% tegenover 11,50% van de MSCI World (in euro’s).

Uit recent onderzoek van Alpha Research onder 65 strategen blijkt dat de meerderheid de VS als meest aantrekkelijke regio ziet om in te beleggen. Maar liefst 53% beveelt een overweging in Amerikaanse aandelen aan, 36% is neutraal, en slechts 12% heeft een negatieve visie op de VS. Dit betekent dat niet in Amerikaanse aandelen beleggen zoiets is als tegen de stroom in roeien. Een strategie die vaak vermeden moet worden.

Kansen en bedreigingen

Op korte termijn zijn de Amerikaanse verkiezingen natuurlijk het meest in het oog springend. Dat betekent risico’s en kansen tegelijk. De race tussen Kamala Harris en Donald Trump is spannend, en de uitkomst kan invloed hebben op de markten. Vooral sectoren als energie en gezondheidszorg kunnen sterk reageren op de politieke uitkomst. Zo kan een democratische regering gunstig zijn voor duurzame energie, terwijl fossiele brandstoffen dan in eerste instantie onder druk kunnen komen.

Daarnaast blijft de Amerikaanse centrale bank, de FED, een belangrijke rol spelen. De renteverhogingen van de afgelopen jaren waren bedoeld om de inflatie te bestrijden, maar de verwachting is dat de FED, nu de inflatie afneemt, de rente binnenkort gaat verlagen. Dit is doorgaans gunstig voor aandelen, in ieder geval zolang de afkoeling van de economie beperkt blijft en een recessie vermeden kan worden. Momenteel lijkt het er niet op dat de Amerikaanse economie op een recessie af stevent.

Technologie en innovatie

Ondanks de volatiliteit blijft de technologiesector een motor van groei en innovatie. Kunstmatige intelligentie (AI) is hierin de belangrijkste ontwikkeling en zal de komende jaren steeds meer invloed krijgen. Hoewel sommige technologiebedrijven, zoals de Amerikaanse chipmaker NVDIA, momenteel hoog gewaardeerd lijken, blijft het potentieel aantrekkelijk. Beleggers moeten rekening houden met tussentijdse schommelingen, maar de structurele groei in deze sector is onmiskenbaar.

Conclusie

Amerikaanse bedrijven zijn essentieel in een wereldwijde portefeuille. Ze hebben historisch gezien beter gepresteerd dan andere regio’s en blijven een cruciale pijler voor beleggers. Ondanks actuele politieke onzekerheden, valutarisico’s en schommelingen door renteveranderingen, blijft de Amerikaanse markt een sterke basis voor lange termijn groei. Het is belangrijk om blootstelling aan deze markt te behouden en tegelijkertijd op de hoogte te blijven van politieke en economische ontwikkelingen. Met overweldigende steun van 65 strategen voor Amerikaanse aandelen als meest aantrekkelijke regio, is niet beleggen in de VS een stap die vermeden moet worden. Een dominante positie en stijgende winstgroei kun je niet negeren. De markt heeft immers altijd gelijk.

 

Door: Eelco Ubbels, Alpha research voor HIP Capital, 16 september 2024

Wil je weten hoe we dit vertalen in een goede beleggingsportefeuille? Abonneer je op onze nieuwsbrief.