Biden en vaccin stuwen beurs

# 47

9 november 2020

Biden en vaccin stuwen beurs

De overgang van een rustige beurs in de zomer naar een meer onstuimige in de herfst werd gedurende september en oktober goed duidelijk. De beurs daalde in september tussentijds vrij scherp en in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen was ook oktober een wisselvallige maand. De start van de tweede corona golf en de reactie daarop van overheden bracht extra onzekerheid. Maar beleggers wennen snel, de beurs anticipeert en met de verkiezing van Biden en oplopende vaccin-hoop lijkt de stijgende lijn alweer hervat.

Tweede besmettingsgolf en vaccin
Of het nu door meer testen komt of door de gure herfstwind, het beruchte griepseizoen is geopend. We zitten middenin de tweede COVID-19 golf. De golf waarop niemand hoopte, maar waarvan iedereen wist dat ie kwam. Met de start van de tweede golf komt ook een vaccin dichterbij. Vandaag komt de Amerikaanse farmaceut Pfizer met de aankondiging van een vaccin dat in 90% van de gevallen effectief is. Het middel moet nog worden voorgelegd aan de toezichthouders, maar zorgt voor fantasie en hoop op de beurs.

Los van de vaccin-hoop vroegen veel mensen zich de afgelopen periode af hoe het mogelijk is dat we midden in zo’n grote corona crisis toch zo’n snel herstel en relatief goede beurs hebben. Al eerder gaven we aan dat de brede steun op financiële markten wordt gelegd door stimuleringsprogramma’s van overheden en centrale banken. Dankzij miljarden aan coronadollars en euro’s om de economie te ondersteunen is die gegarandeerd. Daarnaast kent deze pandemie ook winnaars. De grote technologiebedrijven worden in dat licht altijd terecht genoemd, maar ook cyclische bedrijven en basismaterialen zijn aan een enorme opmars bezig. Op de beurs kijkt men altijd vooruit, ook in coronatijd. En het is niet alleen corona dat aan een tweede golf is begonnen. We staan aan de vooravond van nog veel meer liquiditeit en financiële ondersteuning door overheden en centrale banken.

Amerikaanse verkiezingen
Trump of Biden? Die vraag hield het nieuws en de financiële markten uiteraard volop bezig de afgelopen weken. Zoals we in de vorige updates al aangaven waren er bij allebei plussen en minnen en gelukkig voor de beurs blijkt uit de historie dat het per saldo weinig uitmaakt of dat er een Democraat of Republikein in het Witte Huis zit. Met de verkiezing van Biden zullen de Democraten meer verbinding en gelijkwaardigheid gaan uitstralen en de Amerikaanse politiek een vriendelijker gezicht willen geven. 

Voor de beurs is de minieme winst van de Democraten het best denkbare scenario. Biden als president en een verdeeld parlement met een Republikeinse senaat betekent het voortzetten van het stimuleringsbeleid dat was ingeslagen onder Trump. Ook dreigende belastingverhogingen en meer regulering gaan er niet zomaar komen met deze uitslag. Het klimaatbeleid dat onder Trump volledig was afgebroken zal door Biden worden hersteld. Op het gebied van de wereldhandel zal Biden de huidige lijn van protectionisme volgen, maar zal de toon wat gematigder zijn. Geen schreeuwerige tweets, maar ‘Buy America’ in plaats van ‘America first’. Daarmee hoef je de Wereldhandelsorganisatie niet langer te saboteren om toch je zin te krijgen. 

En daarmee zijn de presidentsverkiezingen van de grootse economie ter wereld wederom geen risico maar een kans gebleken. De Verenigde Staten zijn weliswaar tot op het bot verdeeld en het geluid van Trump is niet zomaar geluwd, maar met Biden hebben de VS in ieder geval weer een presidentieel ogende speler op het wereldtoneel. Eentje die de nadruk zal leggen op samenwerking in plaats van polarisatie.

Gevolgen voor de beurs en portefeuilles
Vanmiddag kwam farmaciegigant Pfizer met de mededeling dat ze een voor 90% effectief vaccin kunnen voorleggen aan de Amerikaanse toezichthouder. De reactie op de beurs was veelzeggend. Niet dat een vaccin meteen alle problemen oplost, maar het zal zeker een rotatie naar aandelen in gang zetten die profiteren van een enigszins ‘normale’ samenleving. En het tweede steunpakket in de VS ligt al klaar. Ook in de rest van de wereld blijft de bereidheid groot. 

In de vorige update noemden we de verkiezingen, corona, Brexit en ander naderend onheil al de reden voor voorzichtigheid bij beleggers. De ruimte voor positieve verrassingen die daaruit ontstaat wordt vandaag volledig benut. De afgelopen maanden waren hét voorbeeld van ‘climbing the wall of worry’, een gevleugeld gezegde op de beurs. Met de voorlopige opluchting van een voor de beurs positieve uitslag in Amerika en een vaccin dat dichterbij komt, breekt er voorzichtig een herfstzonnetje door. Maar we zijn er nog lang niet. Er hangen nog wel wat wolken in de lucht en dat is maar goed ook, want het maakt dat je als belegger het grote plaatje nooit uit het oog verliest. Een goed gespreide portefeuille met voldoende aandelen om te profiteren in de huidige markt gecombineerd met een plan voor als het tussentijds tegenzit blijft de beste belegging.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 9 november 2020