Een zomer van ogenschijnlijke rust

# 45

25 augustus 2020

Een zomer van ogenschijnlijke rust

Deze zomer voelt als een pas op de plaats voor indexbeleggers. De V-grafiek in Europa is bijna voltooid, in Amerika stijgen de koersen onder aanvoering van big tech vrolijk verder en zien we al een voorzichtige √. De nasdaq als vierkantswortel dus.

Na een op z’n zachts gezegd turbulent voorjaar stond de AEX begin juni op 560 en eind augustus nog steeds. De S&P is zelfs doorgestegen naar een nieuw record. De dollar is wat goedkoper geworden en de rente beweegt nauwelijks.

Die welkome rust geldt overigens alleen voor beleggers die hun portefeuille goed spreiden en de brede markt volgen. ‘Stock-Pickers’ zitten wat minder rustig aan het zwembad deze zomer. Tesla fans zagen de koers iedere keer dat ze inloggen hoger staan en zitten inmiddels met een gehypet aandeel dat 1000x de winst noteert. Beleggers in Galapagos hebben minder geluk, flinke tegenslag versnelt de daling en zo is de waarde in korte tijd gehalveerd. Het grote plaatje op de beurs is echter vrij duidelijk. Per saldo zorgt de enorme expansie en waardering van technologiebedrijven voor rustig oplopende indices.

Hoelang deze relatieve rust nog aanhoudt weet niemand. Wie sowieso niet van rust houdt is Donald Trump. Over iets meer dan 2 maanden zijn er Amerikaanse verkiezingen en dat deze onrustig verlopen weet Trump nu al. Want als je Corona kunt misbruiken om mensen per post of helemaal niet te laten stemmen dan doe je dat natuurlijk. Wanneer de uitslag je niet aanstaat kun je deze vervolgens gemakkelijk in twijfel trekken. Al dan niet geholpen door de grote technologie platformen, want attract and repel is de standaard strategie voor Trump, of het nu om China of ‘big tech’ gaat.

De grote tech bedrijven zijn al aan paar jaar de motor achter de beurzen maar ook de grote katalysator van onrust, een bron van fake nieuws en ongrijpbare krachten. Ze zorgen tegelijkertijd voor records op de beurs met nauwelijks te bevatten bedragen en waarderingen. Maar vergeet niet dat de prijs van geld inmiddels nul is en waarderingen altijd relatief zijn. Deze bedrijven vertegenwoordigen de platformeconomie, hebben geen ouderwetse risico’s, zijn monopolist en makkelijk schaalbaar.

Politieke dreiging en restricties worden als risico gezien voor big tech en daar wordt veel over gespeculeerd maar deze dreiging zorgt niet voor noemenswaardige koersdalingen. Het hoort bij het volwassen worden, er liggen continu gevaren op de loer. Dat weten ze in de olie-industrie al meer dan een eeuw. De tech-reuzen moeten er gewoon nog even aan wennen dat politici en andere stakeholders ze als pion inzetten in hun machtsspel.

Net zoals politieke openlijke dreiging geen echt risico voor de beurs is, is Corona dat ook niet meer. Dat is immers uitgebreid bekend en ieder scenario is geen echte verrassing meer. Overdreven snel oplopende waarderingen, een langdurige negatieve rente en het daarmee te lang in de lucht houden van niet rendabele bedrijven zijn dat wel. Ze zorgen allemaal voor verkeerde beleggingsbeslissingen en -in jargon- voor verkeerde allocatie.

Het echte risico is nu nog niet bekend en oude beursclichés zijn altijd waar. Dus het hoofd koel houden, meerdere scenario’s incalculeren zonder te vergeten te profiteren van de oplopende vaccinhoop zorgt dat je geen rendement mist.

Bij HIP Capital kijken we naar kansen en zo zorgen we voor de samenstelling van een goede portefeuille met oog voor risico en rendement.

 

Door: Dick Hubertus, HIP Capital, 25 augustus 2020